Damızlık Düve Nedir, Nasıl Seçilir? 2019

İçerikler

Damızlık Düve Nedir, Nasıl Seçilir? 2019

Damızlık Düve, yurdumuzda et fiyatlarının gittikçe artması ve oldukça yüksek bir miktara ulaşmasından dolayı çoğu kişi nadiren et yiyebilse de et alacaksanız aklınızda bulundurmanız gereken bazı kilit noktalar vardır. Bütün Müslüman devletlerde olduğu üzere yurdumuzda da İslami bakımdan uygun olan büyükbaşların çoğu sığır olarak isimlendirmektedir. Bu isim kendi içinde birtakım dallara ayrılmaktadır. Bu dallar şunlardır;

  • Boğa: inek etine istinaden daha az yağlı ama daha serttir.
  • Dana: Yumuşak ve lezzetlidir.
  • Düve: az yağlı ve lezzetlidir.

Kasaptan Alınacak Et

Kasaba gittiğinizde genel olarak etler kemiklerinden ayrılmış, parça et veya kıyma şeklindedir. Bu şekildeki etlerin hangi hayvanın eti olduğunu anlamak oldukça zordur. Bundan dolayı tadı güzel olan bir et almak istiyorsanız güvenilir bir kasap bulmanız yararınıza olacaktır.

Et Harici Beslenen Hayvanlar

Hayvan besiciliği ya da düve yetiştiriciliği sadece et için yapılmamaktadır. Besiciliği sürdürmek amacı ile kimi hayvanlar damızlık şeklinde beslenmektedir. Kısacası bu hayvanların temel vazifesi sürülerinin devamlılığını korumak ve çoğalmasına imkân vermektir. Damızlık büyükbaşlar damızlık düve ve damızlık boğa şeklinde iki bölüme ayrılmaktadır. Damızlık hayvan besiciliğinin temel amacı hayvan sayısını arttırmak ve bu artışın neticesi olarak maddi geliri yükseltmektir.

Düve ve Damızlık Düve Nedir?

  • Düve genel olarak 1 yaşını dolduran dişi ve büyükbaş hayvanları isimlendirmek amacıyla kullanılan bir terimdir.
  • Bütün büyükbaşlar düve olarak isimlendirilemez.
  • Düve ilk olarak herhangi bir doğum gerçekleştirmemiş ya da kısır olması nedeniyle hamile kalmamış olmak zorundadır.
  • Düve doğduktan sonra 1 yaşına girmesinin ardından doğurganlık vasfı kazanmaktadır.
  • Damızlık olacak düvenin sağlıklı olması ve damızlık olmadan evvel minimum 350 kilo ağırlığa sahip olması gerekmektedir.

Bu koşullara sahip olan hayvanlar yine damızlık olarak kullanılan erkek büyükbaş hayvanlarla yani boğalarla çiftleşerek üreme gerçekleştirebilirler. Damızlık olarak kullanılacak düvelerin bakımı, fizikleri ve sağlıkları göz önünde bulundurularak et için beslenen hayvanlardan ayrı olarak yapılmaktadır.

Damızlık Düveler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğdukları andan itibaren damızlık şeklinde büyütülen düveler, ahır besiciliğinin aksine yayla ya da otlaklarda büyütülmektedirler. Bununla beraber doğal çevrede sağlık kazanırlar ve açık hava besiciliği sayesinde doğurganlık şansları yükseltilmektedir.  Damızlık düveler sorumlu oldukları görev dolayısıyla daha yoğun bir ilgi ve bakıma ihtiyaç duyan hayvanlardır. Bu tür hayvanlara et için beslenenler gibi küsbe ya da benzeri yemler yedirilmemelidir. Tamamıyla doğal ve sağlıklı yemler ile beslenmeleri gerekmektedir. Damızlık düvelerde göz önünde bulundurulması gereken önemli bir konuda düvenin kulağına küpe takılması kısaca düvenin kaydının yapılmasıdır. Düvenin hayatı boyunca yapılacak bütün tedavi hizmetleri ya da bakımlar bu küpenin üstünde yazan numara ile kaydolunmalı, bu hayvanın doğuracağı hayvanların bu yöntemle kimliğe kayıtlarının yapılmasına dikkat edilmelidir.

Düvelerin Ömrü Ne Kadardır?

Doğal koşullarda bütün bakımları yapılan bir güve 30 ile 35 sene ortalamasında yaşamaktadır. Lakin düvelerde bu ömür biraz daha kısa olmaktadır. Doğal şartlarda yetişen bir düve 5-6 civarı doğum gerçekleştirmesinin ardından doğurganlığını kaybetmekte ve ömrü kısalmaktadır.

Damızlık Düve Destekleri

Devletimiz tarafından hayvancılıkla uğraşan kişilere damızlık düve desteklemesi verilmektedir. Damızlık düve yetiştiriciliğinin desteklenmesine ilişkin uygulamalar devletimiz aracılığıyla birtakım bankalar tarafından yapılmaktadır. Bu uygulamalardan faydalanmak isteyen kişiler için Damızlık düve hibe 2019 yılında da verilmeye devam etmektedir. Bu desteklerden faydalanmak isteyen kişiler ilgili bankalara müracaat ederek damızlık düve hibe desteği imkanından faydalanma taleplerini iletebilirler.