Çalışanların Maaşlarının Bankaya Yatırılma Zorunluluğu

Hükumet, kayıp dışı istihdamı önlemek, vergi kaçakçılığı ve işçiler için ödenen sigorta primlerini takip edebilmek için bir çok yasa çıkarmaya devam ediyor. Bilindiği gibi kaçak akaryakıt ve vergi kaçakçılığını önlemek için araçlara çip takılma zorunluluğu uygulanmaya başlıyor. Hükumetin aldığı diğer bir karar ise işverenlerin, çalışanlarının maaşlarını bankaya yatırma zorunluluğudur.

Böylece kayıp istihdamın önüne geçilecek, işletmelerin vergi takibi yapılacak ve çalışanların primleri takip edilerek, emeklilik zamanlarında daha az ikramiye ve emekli, maaşı almasının önüne geçilecektir.

İçerikler

Niçin Böyle Bir Kararname Çıkartılmıştır?

İş Kanununa eklenen bir madde ile 10 ve üstü işçi çalıştıran işletmeler, işçilerin maaşlarını bankalara yatırılma zorunluluğu getirilmişti. Ancak 1 Haziran 2019 yılında çıkartılan ek kararname ile çalışan işçi sayısı daha da sınırlandırılmış ve 5 ve üstü işçi çalıştıran işletmeler, çalışanlarının maaşlarını bankaya yatırılma zorunluluğu getirmiştir.

Hükumetin, çalışanların maaşlarını bankaya yatırma zorunluğu ek maddesini çıkarmasının diğer bir nedeni ise 2019 yılında %35’lere yakın kayıp istihdam olduğu ve bu orana bakılarak milyon dolarlık vergi kaçakçılığının olduğu ve işletmelerin, çalıştırdıkları her üç kişiden birinin sigorta primini yatırmadığı veya eksik gün göstererek yatırdığı anlaşılmaktadır.

Yine 2019 verilerine dayanarak, iş istihdamlarında kayıp istihdam oranının en yüksek olduğu ve her iki çalışandan birinin sigorta priminin yapılmadığı çalışan kesimin kadınlar olduğu anlaşılmaktadır. Kadınlarda ki kayıp istihdam oranı 2019 yılında %42 olduğu belirtilmiştir.

Bu Uygulama İle Çalışanların Sigorta Primleri Tam Yatırılacaktır

Çalışan işçiler, bin bir güçlüklerle emek verdiği, gece günsüz demeden çalışmış oldukları iş yerlerinde, 30 günlük sigorta primleri yapılmayıp, eksik sigorta primi yatırılmaktadır. Bu da çalışan işçinin daha az emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alacağı demektir. Çalışanların haklarını alabilmesi için yürürlüğe giren bu ek kararname ile artık çalışanların sigorta primleri tam gün olarak yatırılacaktır.

Çalışanların Maaşlarının Bankaya Yatırmayan İşletmelere Verilecek Cezalar Nelerdir?

En az beş çalışanı olup da çalışanların maaşlarını bankaya yatırmayan işletmeler, maaşlarını yatırmadığı her işçi için 161 lira ceza ödeyecektir. 2019 yılından itibaren de işletmeler, çalışanlarının maaşlarını bankalara yatırmadığı için yine her işçi başı ceza alacakları gibi 5.635 lira da idari para cezası ile karşılaşacaklardır.